49. Lastige situaties komen voor

De stootbal tussen de aanspeelbal en de derde bal, is over het algemeen niet wenselijk. Hier is ook de afstand hinderlijk groot. Een plaatsing met een trekstootje zit er niet in. We willen wel aan tafel blijven. Dan moet er goed gekeken en nagedacht worden. Het speelplan moet kloppen en een bruikbaar vervolg opleveren. Wie mist moet plaats nemen op de stoel. Een beurt doe je niet zo maar cadeau aan je tegenstander.

Linksboven ligt de stootbal aan de band bij 25. Je kunt niet op diepte afstoten. Een klein beetje meer dan halfvol op links aanspelen. Vandaar het plus teken. Geef net boven de hartlijn een centimeter rechts effect op de stootbal. Mooi om eenvoudig de positie te verbeteren.

Rechtsboven rest je niets anders dan te caramboleren. Als de tafel snel is, dan kan de aanspeelbal mogelijk wat verder doorrollen. Misschien is de vervolgpositie dan wat bruikbaarder.

Linksonder is goed te doen. Dik genoeg op twee aanspelen, om de tweede bal op de korte band rond te drukken. Voldoende tegeneffect op de stootbal, brengt een zeer bruikbare vervolgpositie als vervolg.

Die mogelijkheid is rechtsonder wat beperkter. Je kunt de stootbal goed door de hoek laten draaien. De tweede bal rol uit naar het midden van de tafel. Het is daarom raadzaam dicht bij drie te eindigen. Dan is een volgende afstoot naar de aanspeelbal wat nauwkeuriger uit te voeren.

De grote tekening is het toefje op de cake. Moeilijk, maar leuk om te zien, tot welk resultaat het kan leiden. Niet iedereen zal dit aandurven in een partij. Toch is het goed te doen, na enige oefening in de trainingsuurtjes.

Veel plezier met dit lastige patroon. Je krijgt nu eenmaal niet elke beurt een seriepositie aangeboden van je tegenstander, als hij onbedoeld mist. Eerder lijkt het dikwijls het tegenovergestelde het geval. Zo lijkt het soms. De werkelijk valt mee, als je de plussen en minnen optelt. Neem er de tijd voor. Niet fantaseren in stootbeelden, tijdens een wedstrijd. Blijf binnen je mogelijkheden en benut je sterke punten. Veel speelplezier toegewenst.

Met biljartgroet, Cas Juffermans.

Cas49-03
Cas49-04