01. Mag ik me even voorstellen
Mag ik me even voorstellen?
Als kind van een caféhouderechtpaar kwam ik in 1941 ter wereld in Lisse, in de Bollenstreek. Een gezin van acht kinderen, zo kort na de oorlog, kende meer dan voldoende zorgen. Die werden nog vergroot door het te vroege overlijden van vader in 1950. Moeder kon de hulp van haar kinderen best gebruiken. Studeren mocht, maar zitten blijven niet. In vrije tijd was het vanzelfsprekend om thuis regelmatig de handen aanvullend uit de mouwen te steken. Wanneer de leeftijd dat toeliet werd het gebruikelijk om zeker in de avonduren een aantal uren achter de bar te staan. In het voorjaar was het extra druk door de drukte in de bloeiende Bollenstreek en Keukenhof. Van de broers, zes in getal, kon iedereen wel aardig meedoen aan de biljarttafel. Tot een familieteam is het nooit gekomen, door studie, liefde en werkkring elders.
Na mijn studietijd aan de kweekschool in Den Haag vond ik een onderwijsbaan in het dorp Roelofarendsveen bij het Braassemermeer. De stimulerende invloed van de heer van Beem (K.N.B.B. jeugdconsul) leidde daar tot de oprichting van de jeugdbiljartvereniging J.O.N.G. (Jeugd-Ontspanning-Naar-Genoegen). We vonden op woensdagavond(gesloten) van 19.00 tot 21.00 uur gastvrijheid op twee biljarts in het café van Jan Heemskerk Sr. In het speeljaar 1966-1967 werd daar in de zaal ook het nationaal kampioenschap 71/2 verspeeld. De jeugdleden assisteerden met verve bij alle voorkomende werkzaamheden.
In Oisterwijk volgden vier boeiende weekenden om opgeleid te worden tot biljartjeugdleider. Met de hoofdklasse titel van het district Bollenstreek op zak en door de instroom van goede nieuwe clubleden bij B.V. De Engel te Lisse, groeiden we naar de kadercompetitie. Een verzoek van enkele districtsspelers uit Oegstgeest leidde tot instructieve biljartlessen op zaterdagmorgen in café Emmelot. Een onderwijzer is gewend zijn lessen schriftelijk voor te bereiden. De lessen leidden tot schema’s en werkstencils. Dit bleek later een gunstige ontwikkeling.
Een toevallige ontmoeting, enkele maanden later, met tot dan toe nog onbekende verre familieleden, leidde tot onverwachte kontakten en besprekingen met uitgeverij Elsevier te Amsterdam. Mijn lesvoorbereidingen konden worden omgewerkt tot het basisboek Biljarten, uitgegeven in 1985. De gunstige verkoopcijfers vormden de inleiding tot een serie van 5 boeken over biljarten, in verschillende vormen. Het laatste boek uit die serie verscheen in 1995.
In mijn nieuwste boek “Beter biljarten” wordt de ontwikkeling van de biljartsport gevat in een tijdsbestek van ongeveer 4000 jaren, beginnend in Egypte. Het is terecht om plaats in te ruimen voor alle grote kampioenen in de ontwikkelde spelsoorten. Biljarten is niet voor niets de sport met de oudst bekende wereldkampioen. De lange geschiedenis van de biljartsport rechtvaardigt het bijeenbrengen van talloze feiten en het noemen van bijzondere momenten in de biljartsport. In een tijdbalk worden deze gegevens voor U in een lange rij geordend weergegeven. Er is voor elke liefhebber van keusporten voldoende informatie voorhanden. Biljarten is vooral een doe-sport. Om daaraan te voldoen zijn er ook groepen speelsituaties bijeen gebracht. Een liefhebber kan in ruime mate oefenstof vinden in het aanbod.
De oefenstof leent zich goed voor instructie- en trainingsmomenten. De aangegeven speelwijze is in lang niet alle situaties afgestemd op de meest bruikbare verzamelstoot, zoals gewenst in het librespel. Om veelzijdig ervaring te ontwikkelen worden U gevarieerde oplossingen aangeboden. Biljarten is naast librespel zeker ook bandstoten, kaderspel en driebanden. Een goed biljarter komt vanuit veelzijdigheid tot specialisatie van spelvermogen.
Geschiedenis en oefenstof worden behalve door de erelijst van kampioenen ook verrijkt met veel nieuwe spreuken en uitdrukkingen, geënt op biljarten. Het is mijn bedoeling om met deze uitgave een beetje het pad te effenen naar een fantastisch eeuwfeest in 2011 van de K.N.B.B. De biljartsport in Nederland verdient een mooie centennial! Dit laatste boek van mijn hand wil hierin gangmaker zijn.
Gaarne voldoe ik aan de vraag van SBCO om met enige regelmaat mijn licht te laten schijnen over de biljartsport in al zijn facetten. Veel leesplezier gewenst met deze biljartcolumn.
Cas Juffermans – Oegstgeest.