44. Zo liever niet
Het is verleidelijk om U als tekenaar makkelijke situaties voor te leggen. Die tijd is voor mij inmiddels voorbij. In zes boeken zijn zeer veel gangbare bespeelbare situaties aan de orde geweest. Het onmogelijke en het moeilijke werd veel gemeden. Dat laat onverlet dat er op de biljarttafel talloos veel uitermate lastige mogelijkheden zijn. Een centimeter verplaatsing van 1 bal verandert de situatie. In die zin lijkt het op het bijna oneindige aantal mogelijkheden in het schaakspel. Zo ver ga ik niet.
Wel durf ik me nu regelmatig het hoofd te breken over lastige, tot zeer lastige situaties. Een zelfde situatie op meerdere mogelijkheden onderzoeken, is goed voor het verruimen van je spelfantasie en inzichten. Daarin is ook een rol voor de spelsoort waar je mee bezig bent. Doe eens wat anders dan anders. Let even niet op overhouden, maar zoek naar een technisch kloppende uitvoering van het stootbeeld. Het is een uitdaging voor je kennis en de technische mogelijkheden waarover je beschikt. Het prikkelt de fantasie.
Het internet staat vol met filmpjes over allerlei gevarieerde oplossingen voor talloze stootbeelden. Een enkeling laat zich zelfs verleiden tot manipulaties met de camera, zodat het onmogelijke toch mogelijk wordt. Ik wil geen enkele biljarter afhouden van gedegen trainen in zijn favoriete spelsoort(en) Het een kan je beter liggen dan het ander. De bijgevoegde situatie is slechts bedoeld om techniek en geest aan te scherpen, door eens vanuit een andere optiek een stootbeeld te bestuderen en uit te voeren. Veel plezier daar mee.
De aangeboden situatie is natuurlijk ook eenvierde vol op rechts te bespelen, om met wat tegeneffect via de lange band te caramboleren. Dat mag u zelf verder uitproberen. De lange rollijn van de zevenbander had mijn voorkeur, Dan moet u wel zo dun aanspelen, dat de klots met de overstekende tweede bal vermeden wordt. In de boeken staan de goed hanteerbare stootbeelden voor verschillende spelsoorten.
Het oefenblad C. (onderste 4 patronen) is een leuk tussendoortje. Zo kun je proberen een stootbeeld direct te spelen, of via 1, 2 of 3 banden. Niet elke situatie leent zich om op deze wijze geoefend te worden.
Het is niet de bedoeling om beginnende biljarters voor te grote problemen te stellen. Is het bruikbaar, benut het. Is het onbruikbaar, laat het rusten en ga iets anders oefenen.
Tot een volgende keer. Veel plezier.
Cas Juffermans.