Terugblik op het KNBB toernooi voor mensen met Parkinson 2024

De dag begon voor de meeste deelnemers al vroeg zaterdag 22 juni jl., want de reis ging deze keer niet naar Nieuwegein, maar naar Oegstgeest waar we te gast waren bij de lokale biljartvereniging die de zaal beschikbaar had gesteld voor o.a. dit toernooi.

We hadden 3 tafels tot onze beschikking en op de andere tafels in de zaal werden wedstrijden driebanden gespeeld door een andere groep aanstaande kampioenen.

Tegen half elf konden bij ons de eerste deelnemers zich klaarmaken voor hun eerste partij van de dag en vanaf dat moment werd in een rap tempo de ene na de andere wedstrijd gespeeld.

De wedstrijden werden door arbiters van de KNBB geleid en menigeen heeft bewondering gekregen voor het doorzettingsvermogen van deze groep spelers.

Aan een enkeling was het misschien niet direct te zien dat hij beperkt werd door de aandoening, maar bij de meesten speelden de symptomen van de ziekte én de daarmee gepaarde vermoeidheid wel degelijk een rol bij hun vaardigheid in het biljartspel.

Er werd zo nu en dan ook stevig gebaald van een mislukte poging, want iedereen wil toch het maximale van zijn kunnen laten zien.

Al was meedoen belangrijker dan winnen, voor de beste drie was er een medaille en voor de nr 1 zelfs een grote beker. Die beker is de “Cees van Schaik wisselbeker”, een hommage aan onze pas geleden overleden oud-voorzitter en deze beker zal jaarlijks uitgereikt worden aan de landskampioen biljarten voor mensen met Parkinson categorie Libre, want dat is de titel die winnaar Koos van Touw een jaar lang mag dragen.

Peter van Strien en John van Schaijk mochten een medaille meenemen voor respectievelijk een derde en een tweede plaats.

Namens de spelers bedank ik de KNBB voor het organiseren van dit toernooi en onze dank gaat met name uit naar de sterk betrokken arbiters en naar de schrijvers. Dank ook aan de mannen die als chauffeur voor een deelnemer waren meegekomen en die zich beschikbaar stelden als schrijver toen bleek dat er te weinig schrijvers waren. Ook waren we blij met de inzet van de vrijwilligers van de biljartvereniging die achter de bar iedereen van eten en drinken voorzagen en zelfs zo nu en dan met een schaal vol lekkere hapjes langskwamen. Dat was top geregeld!

Met elkaar hebben we een bijzonder gezellige en leuke dag gehad. Op naar volgend jaar.

Jan Heida, Voorzitter St. Parkinson Events