14. Biljarthouding (voor rechtshandigen).

biljartenmetcas

Biljarthouding (voor rechtshandigen).

houding

Opvallend is, dat veel biljarters gaan staan en daarna pas de keu een plek geven.
Eigenlijk moet de keu eerst haar plaats innemen bij de stootbal. De achterhand houdt de keu losjes vast. Ga er tegenaan staan, met de voeten aaneengesloten in de zelfde richting als de keu. Daarna draai je op de hiel de rechtvoet uit onder de keu. Met de linkervoet stap je schuin voorwaarts naar links, onder ongeveer een hoek van 60 graden. Blijf met je heup dicht bij de keu, zodat je met de duim van je rechterhand je kleding kunt aanraken. De beide knieen buig je lichtjes en breng het gezicht recht boven de keu. De voorhand wordt geplaatst.
Maak de voorhand niet langer dan nodig. De voorbeweging is tussen stootbal en voorhand. Gebruik die ruimte als het even kan volledig. De voorarm heeft een lichte knik in de elleboog, zodat daar geen spanning in zit of een volledig gestrekte arm. In de voorbereiding mag je best iets dieper buigen om de afstoot goed in te schatten. Daarna kom je deels overeind om een goed overzicht over de afstoot te hebben. In de voorbereiding is het tempo van de afstoot af te lezen. Een verschillend ritme in de voorbereiding van de afstoot is moeilijk te hanteren voor beginnende spelers. Probeer in de aanvangsperiode regelmaat en een vast patroon in te bouwen. Het ezelsbruggetje Z.I.S.B.U. kan daarbij van pas komen.

Zien = Zien wat je wilt gaan doen met de stootopgave die je op tafel aantreft.
Instappen = Instappen, nadat de keu gepositioneerd is.
Staan = Zorg dat je goed (en prettig) staat, alvorens in beweging te komen.
Bewegen = Bouw een rechtlijnig regelmatig bewegingsritme op, als je weet wat je wilt.
Uitvoeren = Als alle voorbereidingen tot instemming leiden, dan kun je met overtuiging afstoten.

Vooraf heb je natuurlijk, tijdens de studie van de nieuw onstane situatie, je keu goed van krijt voorzien. Een goed bekrijte pomerans is een essentiele voorwaarde op met resultaat te spelen.
Het is toch raadzaam om tijdig, voor aanvang van een wedstrijd, het materiaal optimaal in orde te hebben. Daar mag het in een partij voor de spelers natuurlijk nooit op stuklopen.

Tot een volgende keer maar weer.

Cas Juffermans – Oegstgeest.