Verslag Matchplay Kader 38/2 toernooi 2024

Prooi voor Ad Ketels

Het Matchplay Kader 38/2 toernooi 2024 zit er weer op! Dit jaar met een ongekend hoog niveau! Schitterende partijen en een record wat verbroken werd. Slechts éénmaal in de historie van het toernooi werd er in één beurt uitgegaan….door Hans Klok (ere klasser 100 57/1). Dit jaar presteerde (beide finalist) Jos Kerkman en Ad Ketels dit huzarenstukje! Ook niet te vergeten is de serie van 50 in de tweede beurt van Martin Gravenmaker (met gelijk de daaropvolgende acquit van nogmaals 20…). Kortom er werd erg sterk gespeeld dit jaar.

Op zaterdag werden de eerste poules gespeeld. Het veld lag zo dicht bij elkaar dat het voor de wedstrijdleiding een “nachtmerrie” werd…nagenoeg alle partijen werden 3 sets…resultaat…enorme uitloop. Hier werd op ingegrepen door na de (geweldige) lunch de derde set te vervangen door een barrage. Dit scheelde iets en liepen we de schade gedeeltelijk in. In plaats van 17.30 uur geschatte eindtijd werd het 18.15 uur.

Maar sportief gezien werd er geweldig goed gespeeld. Met vele verassingen. Wat te denken van de prestatie van Arris van Bent. Hij deed voor de eerste keer mee en won zowaar van (oud winnaar) Rick Pot! Er was één speler die ongeslagen de finalepoule haalde, Harry Verschoor wist alle drie zijn partijen (met bij vlagen uitstekend kaderspel) te verzilveren. De andere drie finalisten waren Ad Ketels, Jos Kerkman en Marlon Stuurland. Marlon wist zich als beste nummer twee te plaatsen vanwege zijn serie van 29).

In poule twee plaatsten Alex van Voorst, Martin Gravenmaker, Jo Pol en Gerard vd Voort zich en in poule drie was het Ben Duivenvoorden (vervanger Rick Pot), Arris van Bent, Fons Moerdijk en Hans van Werven zich.

Poule twee ging om de 5e tot 9e plaats. Hier werd echt gestreden voor elk punt. Gerard verloor de partij tegen Martin met een moyenne van 17……dat is niet vaak voor gekomen….In deze partij ging Martin in de tweede beurt uit met 50. Hierna mocht hij van acquit in set twee. Met een serie van twintig en een slotserie van 27 ging hij deze set in 4 beurten uit. Alex van Voorst won zijn partij tegen Jo Pol. Jo kwam deze zondag niet echt op gang. In de tweede set kwam Alex goed los met een mooie slotserie van 27 in beurt 6. Gerard speelde zijn partijen mooi en verzorgt. Hij won beide partijen maar tegen Martin was geen kruid gewassen.

Poule drie ging vooral om het sportieve karakter en de “eer” om geen rode lantaarndrager te worden. Ben pakte ijzersterk alle drie zijn partijen. Het “hoogtepunt” was toch wel zijn laatste partij….de laatste beurt…speler op de stoel gaf aan “en nog vijf”…arbiter nam dit over en Ben knalde zijn laatste punt erop (hij had ze op dat moment in de serie op de kop van de tafel)…toen bleek er gruwelijk iets mis te zijn gegaan…hij moest er nog 14…met de ballen over de tafel gespeeld…Ben zei: “Geen probleem, dan ga ik nog even door…”. Met een schitterende doorschieter verzamelde hij de ballen direct weer op de andere kant van de tafel en maakte ook deze 14 caramboles….

In de finalepoule werd er echt gestreden voor het kampioenschap. Harry kon zijn goede start van het toernooi geen vervolg geven. Het zat hier en daar wat tegen en liep tegen tegenstanders op die uitgerekend tegen hem af en toe vleugels hadden. Marlon pakte de derde plaats doordat hij van Harry in het onderlinge duel wist te winnen. De finale tussen Ad Ketels en Jos Kerkman was om in te lijsten. Er werd goed gespeeld onder hogedruk. De winnaar zou de beker en de 15e overwinnaar worden in het Matchplay 2024 toernooi. Ad pakte de eerste set. Jos de tweede (met Ad op 45!). De barrage moest de beslissing brengen. Hoe mooi voor het toernooi. De twee sterkste spelers van het toernooi (beide een set dus in 1 beurt) in een beslissende barrage! Jos ging als eerste. Zijn acquit was iets te hard (door de spanning wellicht….) en er rolde een moeilijk patroon voor hem. Mis…De beurt aan Ad. Goede acquit met een vervolg van een betrekkelijk eenvoudige éénbandje. Titel verdiend!

2e Jos Kerkman 1e Ad ketels 3e Marlon Stuurland

Het was ondanks de uitloop (hier wordt voor volgend jaar aan gewerkt…) een zéér geslaagd toernooi. Alle spelers gingen sportief met elkaar om en er heerste een uitstekende sfeer. De lunchen waren goed verzorgd en het materiaal was perfect. Geen wanklank gevallen. De aftrap voor de kadristen van 2024 was een groot succes. Tot volgend jaar!